Khasiat Buah Avocado

Khasiat Buah Avocado

Antara buah yang sangat banyak manfaat ialah Avocado iaitu buah yang dipercayai berasal dari Puebla, Mexico. Hampir setiap bahagian dari pohon avocado memiliki manfaat. Buahnya dimakan sebagai makanan yang amat sedap dan perisa.Kayu pohonnya bermanfaat sebagai bahan bakar. Biji dan daunnya dapat digunakan dalam industri pakaian. Daun alpukat digunakan untuk mengubati kencing batu, darah tinggi, sakit kepala, gangguan saraf, sakit perut, saluran nafas semput dan menstruasi yang tidak teratur. Bijinya dapat digunakan untuk mengubati sakit gigi dan kencing manis.Kulit pohonnya dapat digunakan untuk pewarna coklat pada produk yang dibuat dari kulit.

avocado
Avocado (alpukat)

Dalam bidang kecantikan, buah avocado mengandungi banyak khasiat. Ia juga sering digunakan sebagai masker wajah. Buah ini dianggap mampu membuat kulit lebih licin dan gebu. Buah alpukat juga bermanfaat untuk perawatan rambut misalnya sewaktu melakukan rawatan rambut. Ini menjadikan rambut halus dan tidak mudah kering.

Zat yang Kaya dalam Avocado
– Vitamin C

Avocado atau di Indonesia disebut alpukat, memiliki kandungan nutrisi yang sangat tinggi. Setidaknya ia mengandung 11 vitamin dan 14 mineral yang bermanfaat. Alpukat kaya dengan protin, riboflavin (atau dikenal sebagai vitamin B2), niasin (atau dikenal sebagai vitamin B3), potasium (atau lebih dikenal sebagai kalium), dan vitamin C.

Ia mengandung lemak yang cukup tinggi. Namun kita tak perlu risau kerana lemak pada avocado mirip dengan lemak pada minyak zaitun yang sangat sihat dan bermanfaat. Lemak yang dikandung dalam alpukat adalah lemak mono taktepu (monounsaturated fat) yang bertindak positif dalam tubuh. Lemaknya juga digunakan dalam pembuatan sabun dan kosmetik.

Berikut ini ialah beberapa zat dalam avocado yang bermanfaat bagi tubuh:

Vitamin E dan vitamin A
Vitamin E dikenal sebagai vitamin yang berguna untuk menghaluskan kulit. Campuran vitamin E dan vitamin A sangat berguna dalam perawatan kulit. Kombinasi vitamin E dan vitamin A membuat kulit menjadi kenyal, menghilangkan kedutan, membuat kulit kelihatan muda dan segar.

Potasium atau Kalium
Potasium (dikenal juga sebagai kalium) yang ada dalam avokado dapat mengurangi tekanan, mencegah pemendapan cairan dalam tubuh dan dapat menurunkan tekanan darah.

Lemak taktepu (monounsaturated fat)

Dalam avocado ada lemak taktepu yang tinggi. Lemak ini berguna untuk menurunkan kadar kolesterol darah (LDL), yang bererti dapat mencegah penyakit darah tinggi, kanser atau penyakit jantung. Lemak ini mudah dicerna tubuh sehingga dapat memberikan hasil maksimum pada tubuh. Lemaknya mengandung zat anti bakteria. Di samping itu, amalan memakan buah ini setiap hari boleh mengekalkan paras lipoprotein iaitu sejenis kolestrol yang baik yang bertindak melindungi seseorang itu daripada diserang sakit jantung.