Khasiat Goji

Khasiat Goji

goji2
Khasiat goji begitu terkenal sebagai buah yang menyerlahkan wajah yang awet muda.

Buah goji bukanlah berasal dari negara ini dan tidak ramai yang mengenali buahnya.  Buah tersebut sebenarnya telah digunakan secara meluas oleh penduduk dunia terutama dari daerah Ningxia, China sejak beribu-ribu tahun dahulu untuk tujuan kesihatan. Khasiat goji selalu disebut sebagai awet muda dan mengekalkan keremajaan pada kulit.

Di Ningxia, lebih 90 peratus penduduknya beragama Islam. Mereka telah mengamalkan goji sebagai makanan harian untuk kekal sihat dan menjalankan kehidupan yang aktif.

Goji atau nama saintifiknya Lycium barbarum merupakan sejenis tumbuhan herba yang berasal dari Banjaran Tibet dan Banjaran Himalaya.

Secara tradisionalnya, buah goji mengandungi banyak khasiat untuk tubuh badan manusia serta mampu membantu merawat pelbagai jenis penyakit.

Ini kerana ia mempunyai bahan antioksida yang tinggi berbanding buah-buahan atau sayur-sayuran lain seperti strawberi, oren, rasberi dan lobak.

Selain antioksida, buah goji juga kaya dengan 18 jenis asid amino, 21 jenis bahan mineral seperti zink, germanium dan protein serta vitamin B1, B2, B6. Vitamin E dalam sebiji buah goji adalah bersamaan dengan 500 biji buah oren.

Keistimewaan GOJI

Penemuan ini menjadikan goji begitu popular dan mendapat permintaan yang tinggi dari pengguna mahupun pengeluar ubat-ubatan.

Digunakan secara meluas dalam Rawatan AIDS, HIV dan kanser, dan ramai doktor-doktor seluruh dunia memperakui kehebatan goji.

Goji ialah salah satu buah yang dapat mengatasi kanser