Order Susu

MENGAPA SUSU KAMBING MENJADI PILIHAN NABI ?

MENGAPA SUSU KAMBING MENJADI PILIHAN NABI ?

Assalammualaikum w.b.t dan salam sejahtera semua?

SUSU KAMBING PILIHAN NABI
SUSU KAMBING PILIHAN NABI

Siapa tahu KAMBING sebenarnya merupakan binatang ternakan yang pertama di dunia?
Hal ini ketika bermulanya HUMAN CIVILIZATION ( Tamadun Manusia ), Habil dan Qabil sama-sama menternak kambing.
Nabi Ibrahim pula merupakan penternak kambing yang agung. Terdapat 12,000 anjing yang menjaga kambing-kambingnya. Berlaku juga peristiwa sedekah (kambing) yang terbesar dalam sejarah Islam.
Dan pada zaman Nabi Isa A.S., baginda juga menternak kambing dan wujudnya ketika itu Bangsa Yahudi ( satu bangsa yang dikenali cerdik ) mengamalkan minuman susu kambing sehingga ke hari ini.

Antara minuman yang diamalkan dan menjadi pilihanNabi S.A.W ialah susu kambing yang segar selepas proses perahan. Kisah ini diceritakan oleh Abdullah bin Mas’ud pada masa remajanya saat dia mengembala kambing milik Uqbah bin Mu’aith. Sebagaimana disunnahkan nabi dan difirmankan Allah SWT dalam  QS (16: 66, 23:21)
Susu adalah minuman yang disediakan-Nya bagi manusia.
Dalam surat-Nya itu juga menyebutkan minuman susu itu mudah ditelan bagi manusia. Sebagaimana Muhammad mencontohkan susu yang dimaksud ayat ini adalah susu kambing. Nabi Muhammad s.a.w. langsung meminumnya segera setelah diperah. Meminum susu kambing sudah menjadi tradisi bagi rasulullah s.a.w.  dan sahabatnya. Disebabkan hal ini, susu kambing menjadi pilihan nabi.

SUSU KAMBING PILIHAN NABI
KAMBING MERUPAKAN  HAIWAN TERNAKAN NABI

MENGAPA SUSU KAMBING MENJADI PILIHAN?
Memelihara kambing merupakan sunnah nabi-nabi dan pilihan nabi Muhammad s.a.w. Walaupun ada unta, mengapa para nabi ditarbiyahkan dengan mengembala kambing?
Sifat kambing yang suka berpecah dari kumpulan, memerlukan kesabaran kepada penternaknya. Begitulah para rasul yang sebahagian besar dari mereka adalah penternak kambing. Kalau dalam satu kumpulan kambing mesti ada seekor yang lari. Jadi, kesabaran pengembala teruji.
Kambing suka makan rumput. Tapi kambing tak suka makan dekat padang ragut yang disediakan untuknya. Kambing lebih suka makan tanaman jiran. Maknanya, memelihara kambing memerlukan pengawasan yang maksimum dari tuannya.
Menternak kambing mengajar rasa tawaduk dan memerlukan kesabaran yang tinggi. Para nabi tidak menternak unta walaupun ia lebih besar dan lebih bernilai berbanding kambing.
Nabi SAW pernah menyebut, “Ternaklah kambing kerana padanya ada barakah atau keberkatan”.
Nabi SAW disusui oleh ibunya Saidatina Aminah. Kemudiaan diserahkan kepada Halamatus Saadiah sebagai ibu susunya yang kedua. Memang menjadi kebiasaan orang Arab menyerahkan anak-anak mereka kepada ibu-ibu di kampung yang baik akhlaknya.
Susu kambing boleh meningkatkan IQ dan EQ. Terdapat 40 antibodi dalam susu ibu bagi seorang ibu. Jika 2 orang ibu, maka anak itu akan mendapat 80 antibodi.

Susu kambing menjadi pilihan nabi kerana terdapat banyak khasiatnya. Susu kambing hampir sama kandungannya dengan susu ibu. Ia boleh menjadi susu alternatif jika ibu tidak dapat menyusui. Susu kambing boleh dijadikan sebagai supplement, tetapi BUKAN menggantikan susu ibu. Kadar lemak, protein dan air dalam susu kambing menyamai kadar lemak, protein dan air yang terdapat dalam susu ibu menjadikan susu kambing mudah dicerna dan menghasilkan susu awal ibu (ibu susu). Semua peringkat anak-anak, remaja dan orang dewasa dianjurkan meminum susu kambing.

Bagi peminat susu, berikut ini diberikan link untuk pesanan susu halalan thoyiba. http://khasiatsusu.com/senarai-produk/

Your Contract Manufacturer